Hidraulični čekići

Hidraulični čekići su hidraulični priključci u oblasti građevinarstva-niskogradnja.
Hidraulični čekiči se upotrebljavaju na građeviskim mašinama-bageri, i služe za rušenje (objekti, mostovi, betonski stubovi…), razbijanje i usitnjavanje čvrstih materijala kao što su: kamen (stene), beton i asflat. Hidraulični čekići se takodje koriste za nabije stubova ( branici pored auto-puta, ograđivanje obejkata, voćnjaka i sl.)
Posledica upotrebe hidrauličnog čekića jeste efikasnost u izvođenju građevinskih radova, u najčešćem slučaju čišćenje terena, iskopi ili rušenje objekata.

Kako odabrati hidraulični čekić

Pravilan odabira hidrauličnog čekića je bitan, kako za produktivnost posla, tako i za radnu mašinu koja nosi hidraulični čekić. Više o odabiru hidrauličnog čekića možete pogledati ovde.

Rukovanje hidrauličnim čekićom

Rukovalac građeviskom mašinom mora biti obučen za rad na hidruličnom čekićom kako bi obezbedio pravlno korišćenje priključnog alata ( samanjenje opterećenja hidrauličnog čekića, pravilno habanje alata (špice)), kao i kako bi umanjio vibracije sa hidrauličnog čekića na građevisku mašinu i tako sprečio pojavu luftova na grani bagera.

Princip rada hidrauličnih čekića

Kod hidrauličnih čekića nailazimo na tri osnovna principa rada:
– Plinski (Plinska glava (N2))
– Uljni (Plinske komore (N2) sa membranama visokog i niskog pritiska)
– Plinski/Uljni (Kombinacije dve tehologije)
U zavisnosti od marke i gabarita hidrauličnog čekića, primenjuju se i pomenute tehnologije.
Npr.: Epiroc (Atlas Cocpco, Krupp), Furukawa, koriste kombniaciju dve tehnologije (ulje/plin), dok kod marki kao što su Rammer, Montabert, Indeco nailazimo na jedan princip rada(uljni).

Održavanje hidrauličnih čekića

Održavanje hidrauličnih čekića je veoma bitno, kao i kod svih radnih mašina. Neke od osnovih principa održavanja možete pogledati na ovoj stranici.